Over mij

Angelique van Wilpen

Dit ben ik

Mijn naam is Angelique van Wilpen. Zowel in mijn privéleven als in mijn rollen in organisaties heb ik ervaren hoe belangrijk het is om te blijven ontwikkelen. Mijn levensgeluk en werkplezier is enorm toegenomen de afgelopen 10 jaar. Met name door bewustwording, de wil en veel lef om zaken anders te gaan zien en benaderen. Mensen en organisaties willen allemaal succesvol zijn, mooie doelen behalen en zich veilig en gewaardeerd voelen. Om dit te bereiken helpt het als een coach de juiste vragen stelt, zodat je je eigen (zakelijke) doelen helder krijgt. Met deze doelen voor ogen gaan we aan het werk. Niks zweverigs; direct, concreet en met een samen uitgewerkt plan.

Transactionele analyse

Ter ondersteuning gebruik ik regelmatig de modellen en theorieën uit de Transactionele Analyse. Deze zijn eenvoudig te begrijpen en duidelijk met een enorme diepgang. Toegegeven, patronen in jezelf of de organisatie blootleggen, je hiervan bewust blijven en willen veranderen, kost wat energie. Daarbij is het ook best eng; iets wat je al jaren doet vervangen door iets nieuws. Maar, wat zou het? Je hebt een doel voor ogen, het voelt als een spannend avontuur en je kunt het samen met mij doen. Door het op die manier aan te pakken, gaat ontwikkelen sneller en hoef je het niet alleen te doen. Ik kan de bekende stok achter de deur, de supervisor en begeleider zijn zolang je dat nodig vindt en we hier goede afspraken over hebben gemaakt.

Mijn volwassen leven lang zijn er momenten geweest waarop ik voelde dat ik het nodig vond mezelf te ontwikkelen. Met soms enige terughoudendheid en veel vaker met eindeloos enthousiasme heb ik allerlei cursussen, masterclasses en opleidingen gevolgd die me ontzettend hebben geholpen. 

Al deze ervaringen wil ik heel graag delen met anderen. Hoop geven en laten weten dat het écht mogelijk is te veranderen; uitgaande van deze drie kernachtige stellingen binnen de TA-filosofie:

Ik ben oké / jij bent oké

Iedereen kan denken

Veranderen is mogelijk

(Leerboek Transactionele Analyse, Monique Thunnissen, Anne de Graaf 2013)